Berichtje op de website van Vroege Vogels waar ik helemaal vrolijk van word.
‘Deze lente worden voor de eerste keer de Nederlandse Merelkampioenschappen gehouden. Vroege Vogels gaat samen met natuurgeluidenspecialist Henk Meeuwsen op zoek naar de allermooiste merelzang van Nederland. In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in ons land. Niet alle 1 miljoen vogels van deze soort zingen even mooi. “Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen vals als een kraai”, aldus Henk Meeuwsen.
De afgelopen week is de lentezang van de merels (Turdus merula) overal in Nederland op volle toeren gekomen. Zeker omdat de vogel een echte stadsvogel is geworden (een eeuw geleden was het nog een schuwe bosbewoner) kan vrijwel elke Nederlander van zijn zang genieten. Iedereen kan ‘zijn of haar’ merel nomineren door het wijsje op te nemen en in te sturen. De winnende merel krijgt een kilo biologische rozijnen, een vogelbadje en wordt vereeuwigd door een Nederlandse singer-songwriter, als Nederlandse equivalent van Blackbird, de Beatles-klassieker die de merel vereeuwigde. Er wordt speciaal voor de winnende merel een lied geschreven waarin de kampioen zelf ook meefluit.”
Kijk, is dat leuk of is dat leuk….
Mijn echtgenoot kan geen noot nazingen. Hij heeft een zelden voorkomende storing tussen zijn oren en zijn stembanden, oftewel: het omzetten van een geluid in een spierbeweging lukt hem niet. Misschien is zingen hem aan te leren, maar waarom zou je? Hij staat verder tamelijk gelukkig in het leven voor zijn doen (hij is een beetje een tobbertje, heb ik hier al eens geschreven). Hij hoort bovendien prima of een orkest vals speelt en of een zanger d’r neven zingt. Hij heeft een prima ritmegevoel en een ontwikkelde muzieksmaak (een beetje dankzij mij, mag ik me verbeelden), dus waarom zou hij moeten zingen? Dat kan ik heel goed voor twee…. Dank u.
Diezelfde echtgenoot gaat dan weer wel een vogelcursus doen en miept de eerste paar lessen tegen mij “ik leer het nooit, die vogelgeluiden van elkaar onderscheiden!”
“Jawel, zei ik sussend en uit ervaring sprekend: “kwestie van training, komt goed!”
En potdrie het kwam goed! We liepen in het bos afgelopen zondag en hoorden een vogel twinkeleren.
“Jahaaaa!”, riep ik, meer om te plagen dan om iets anders, “en nou welke vogel het is!”
Hij stond stil en draaide zich naar me om (ik loop meestal achter hem; hij wil nog wel eens onverwacht van richting veranderen…).
“Roodborstje!” riep hij en alweer potdrie: we zagen het vogeltje vliegen en op een tak neerdalen en het was een roodborstje. Vervolgens kreeg ik een gratis lesje vogelgeluiden, waar ik bijna van achterover sloeg. Wist u dat de Tjiftjaf zijn eigen naam roept (over ongeveer een kwart, dit voor de knagers onder u) en altijd stopt op de bovenste toon, de’ tjif’ dus? En dattie in Duitsland nog steeds zijn eigen naam roept (vogeltjes doen niet aan landsgrenzen) en daar dus de ZifZaf heet. Lachen toch?
Nou, en toen had hij van de week dat linkje van Vroege Vogels voor me, wetende dat ik een absolute fan ben van de merel, die ik van alle huis- tuin- en keukenvogels het leukst vind zingen. De merel maakt namelijk soms toonladdertjes en drieklanken die op onze westerse muziek lijken, hij kan geluiden imiteren en hij klinkt ook wat rondborstiger za’k maar zeggen, dan het meeste getsjilp van die kleine rakkers. Een merel zit bovendien goed in het verenpak en heeft een handzaam formaat: als je hem hoort, hoef je niet heel erg lang te kijken tot je ‘m gevonden hebt. Ik verbeeld me dat ik als ik buiten in het zonnetje zit nog wel eens antwoord krijg als ik terug fluit en ik wrijf het onze twee (gelukkig luie) katers regelmatig in: “Denk erom: als je hier binnen komt met een dooie merel hoef je niet op medestand te rekenen!!!”
Een paar jaar geleden, wat zeg ik, veel langer geleden, begroette iemand me na een concert met de uitroep “daar is mijn Cante Merle!” Ik besef nu pas hoe groot dat compliment was.
In het filmpje een merel die zo mee kan doen aan de wedstrijd. Ga naar YouTube, daar staat ook een merel die een ringtone kan imiteren en zo nog wat ander gevederd volk dat de prachtigste liederen kan zingen.