Tsja, ik kan het laten, ik kan het gewoon ook doen: een stukkie schrijven over een onderwerp dat hier lang geleden al eens aan de orde was: het Miserere van Allegri. Ach kom, het is komkommertijd en als ik het niet doe, blijft een deel van u verstoken van prachtige muziek en een mooi verhaal.
Het Miserere van Allegri dus, de BBC zond er onlangs een prachtige, korte documentaire over uit, gepresenteerd door Simon Russell Beale, zo’n man die verschrikkelijk leuk in de camera kan kijken, goed kan zingen en precies de juiste tongue-in-cheek-toon treft.
Ik heb gesmuld. Het moet toch wel echte liefde zijn dat mijn echtgenoot steeds de akkers van BBC en andere Europese televisie afgraast op zoek naar dit soort juweeltjes, louter en alleen om ze mij te laten zien…
Als u er echt alles over wil weten: zoek de docu op, hij duurt een goed half uur en dan hebt u het hele verhaal, mét alle juicy details én het hele muziekstuk aan het eind.
Het leukste aspect wil ik u wel verklappen: het ‘Miserere’ was door Allegri gecomponeerd voor de Sixtijnse kapel en alléén voor de Sixtijnse kapel, daarbuiten mocht het niet gezongen worden. In 1770 kwam er een menneke langs, die het stuk twee keer hoorde, de Sixtijnse kapel verliet, de noten opschreef en prijsgaf aan de rest van de wereld… Dat menneke was Wolfgang Amadeus Mozart, ik noem hem – goedmoedig Brabants – menneke omdat-ie dat op dat moment nog was: hij was pas veertien.
In het filmpje de opname aan het slot van de documentaire. De hoge toon van de sopraan is een C-III (voor de knagers onder u). De sopraan haalt ‘m iedere keer met glans, ik denk dat ze er nog wel een paar tonen boven heeft ook… Haar vibrato is een bietje hinderlijk af en toe, maar misschien zeur ik… In Allegri’s tijd werd dit lijntje gezongen door een jongens-sopraan; vaak ontmand, om zijn stem het hoge sopraangeluid te laten behouden.
Het is therapeutische muziek, mocht u moeite hebben met het weer (juli-stormen, een geheel nieuw fenomeen in Nederland), jengelende kinderen, zeurende echtgenoten, of ander dagelijks ongemak, zet het filmpje aan, luister het uit (dik tien minuten) en u voelt zich als herboren… En als dat niet het geval is, ligt het aan uzelf.