Een feestje en podcasts

Hebt u ook zo genoten van het Prinsengrachtconcert van afgelopen zaterdag? Ik betrapte mezelf op moederlijke gevoelens waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, toen ik de broertjes Jussen over het podium zag dartelen. En wat speelden ze geweldig, en wat een geweldig idee om de deksels van de vleugels te verwijderen en er TL in te monteren (en een camaraatje) en wat was grachtengordel-amsterdam mooi stil, en wat wordt die sopraan ooit een hele grote als ze geleerd heeft de zenuwen aan de kant te zetten (iets dat ondergetekende nooit gekund heeft, dus eigenlijk heb ik geen recht van spreken, maar ik ga er dan ook niet staan…) en wat een mupke van een violist. Kortom: ‘een fijn fistje’ zouden ze hier in Brabant zeggen.

In het magazine bij het Eindhovens Dagblad van zaterdag 18 augustus stond trouwens een mooie instructie hoe je je te gedragen hebt als je als onervaren luisteraar naar klassieke concerten gaat. Er staat ook een ‘klassieke muziekgeschiedenis voor dummies’ bij. Ik zat het grinnikend te lezen en zag weer eens een paar vooroordelen bevestigd (dat blazers in een orkest ‘gezellig’ zijn en achter de mooie vioolmeisjes aanzitten bijvoorbeeld; een vooroordeel dat al in mijn conservatoriumtijd heerste, hoe zou dat toch komen….? ). Dat Bach ‘God’ is (da’s helemaal niet waar, dat is Verdi) en dat Beethoven geen wonderkind was (dat was-ie wel…), affijn, smullen…

Gelukkig is klassieke muziek zoveel meer dan wat er in die paar pagina’s vermeld werd, maar men pretendeerde geen volledigheid. En de vijf-delige podcast ‘Beethoven is meer dan een hond’ is niet voor u en mij gemaakt, maar weet misschien nóg meer liefhebbers van het genre binnen te hengelen.

De podcasts die hiernaast staan (meer dan 200 uur aan vooral vocale, klassieke muziek) zijn wél dóór mij vóór u gemaakt, dus daar vestig ik hier nog maar eens de aandacht op.

De Nationale Opera doet ook haar best nieuw en jong publiek te bereiken: ze opent het seizoen met een uitvoering van Mozart’s ‘Die Zauberflöte’, in een speciale enscenering. Wordt spectaculair!

Gelukkig is opera zoveel meer dan alleen ‘Die Zauberflöte’, maar het is een begin. Ik zou een beginnend klassieke muziekliefhebber ook naar zoiets meenemen, u?
Daarom in het filmpje hieronder de trailer van ‘Die Zauberflöte’. Dikke pret!

Prinsengrachtconcert 2018

Nederland herademt: na maandenlange droogte plenst het af en toe geweldig. De regen valt loodrecht naar beneden, alsof iemand ergens een douche-kraan heeft open gezet; er is nauwelijks wind.

Op zoek naar een onderwerp voor een nieuw blogje stuit ik op het enige moment dat je in de komende tijd wenst dat het even níet regent: zaterdag 18 augustus, ’s avonds… want dan is er het slotconcert van het Prinsengracht festival en het is zo lullig als het dan hoost…

Dit jaar een extra leuke cast voor dit concert: de broertjes Jussen spelen en hebben twee vrienden uitgenodigd: violist Daniel Lozakovich en sopraan Laetitia Gerards. Met deze laatste is er ook een Brabantse invalshoek: Gerards werd geboren in Helmond. Allemaal zijn ze aanstormend talent… en een beetje ook al gearriveerd talent: als je op het Prinsengrachtpodium mag staan tijdens het slotconcert ben je een goeie!

In het filmpje een klein interviewtje tussen AVROTROS-presentator Hans van den Boom (‘Boom’ voor intimi, en daar hoor ik nog steeds een klein beetje bij…) en de broertjes Jussen. Inmiddels (knappe) mannen geworden (de broertjes bedoel ik….), maar hun ontwapenende kinderlijkheid (en dat bedoel ik als kwaliteit!) nog niet kwijt geraakt. Ik wens hen toe dat ze die ook behouden!
Kijken aanstaande zaterdag, buiten is het toch k-weer!