Een jarige Grand Old Lady

Eerst effe: er staat weer een nieuwe podcast klaar! Zie de grote icoon hiernaast.

Een ‘Dame’ is vandaag jarig, let wel een Engelse ‘Dame’, dus een ‘Deem’… En wel Dame Josephine Clare Barstow. Een ‘grand old lady’ als ik de foto’s op het internet zo eens bekijk.

Sopraan Josephine Barstow werd geboren in Sheffield en volgde haar opleiding aan de Universiteit van Birmingham. Ze debuteerde in de rol van Mimi, toen nog bij een operagezelschap dat rondtoerde, kom daar tegenwoordig maar eens om. Ze won vervolgens een beurs voor studeren aan het London Opera Centre. Het seizoen erop zong ze Gluck’s Euridice en Verdi’s Violetta en daarna verliep haar carrière tamelijk stabiel in een stijgende lijn.

Ze was gelukkig niet vies van rollen in het hedendaagse repertoire en dat bracht haar ook buiten het Verenigd Koninkrijk: The Met, de Chicago Lyric Opera, Staatsoper in Wenen en het Bayreuth Festival, om er maar eens een paar te noemen.

Omdat we nou vorige week ook into the masterclasses waren heb ik een filmpje opgeladen van haar Masterclass aan de Universiteit van Birmingham, waar alles voor haar begon. Als ik het bekijk realiseer ik me dat ik het bovenstaande eigenlijk niet had hoeven schrijven. Ze vertelt zelf zoveel over zichzelf aan het begin, dat kan ik niet beter. In dat prachtige Engels van haar.

Vooral haar standpunt dat je niet je rol moet worden, maar een zeker afstand moeten houden trof mij. Je staat niet voor jezelf op het toneel, je staat er om contact te maken met je publiek en het te ontroeren…

Op YouTube barst het trouwens van de Masterclasses, door iedere denkbare grootheid. Leuk om eens rond te surfen wat zangers zoal van zaken als techniek en interpretaties zeggen. Er zitten opmerkelijke uitspraken tussen.

Klein nadeeltje van dit filmpje: ze zingt niet zelf… dus op zoek naar eentje waarop ze dat wél doet. En da’s nog niet zo makkelijk. De filmpjes met bewegend beeld zijn slecht van geluidkwaliteit en dat doet haar geen recht. Dus gekozen voor ‘Vissi d’Arte uit Tosca. Mijn lievelingsaria. Geniet!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *