November Music

Vrienden rollen donderdagavond laat ons huis binnen voor een borrel. Ze hebben een programma-boekje bij zich van ‘November Music’, een uitstekend Bosch’ initiatief dat van 5 tot en met 9 november (u kunt dus vanavond en morgen nog terecht) zich afspeelt in heel Den Bosch, met als middelpunt de Verkadefabriek (die zich vlakbij ons huis bevindt: een groot goed). Twee dingen vallen me meteen op als ik de dag erop aan de keukentafel mijn lunch opeet en door het programmaboekje blader…

Het boekje is ‘on-Bosch’ bescheiden van opzet en het Theater aan de Parade komt slechts één keer in beeld en dan nog in de (kleine) Pleinzaal. Voor de rest zitten ze in ieder zaaltje dat maar enigszins bereikbaar is en wat mensen kan herbergen. Gelukkig hebben we er daar nogal wat van in Den Bosch.
Novmber Music is een breed opgezet soort van festival rond hedendaags klassiek en jazz. Ik blader en blader en verbaas mij: er zitten namen in van mensen die ik in Den Bosch in de verste verte niet had verwacht: Sofia Goebaidoelina bijvoorbeeld: een van de grootste en meest intrigerende componisten van hedendaags klassiek komt ‘gewoon’ naar Den Bosch, zomaar, zonder tussenkomst van burgemeester of Oeteldonkse club. Ze is zondag bij de première-uitvoering door Amsterdam Sinfonietta (ook al zo grote naam!) van haar stuk ‘Why?’ in De Verkadefabriek.

Als u liefhebber bent van hedendaags klassiek is dit korte festival een must-see-er en een must-be-er (ik verzin soms vreselijke taal, ik weet het). Geweldig niveau en fascinerende muziek. Maak er een weekje Den Bosch van en geniet in de uren dat u niet bij een fascinerende première zit van de stad. Carnaval barst pas na de 11de november los, dus nu kan het nog….

Mij zult u er niet tegenkomen… Ik kan moeilijk los van Mozart en Verdi en Puccini en nu ik voor mijn plezier in de klassieke muziek sta ga ik ook echt alleen maar naar voorstellingen die ik mooi vind… Ik weet het: een ernstig manco van Vocalies, maar ik ga me niet in nog meer muzikale avonturen storten dan ik al deed.

Ik doe echter wel een knieval: voor deze ene keer geen filmpje met vocale muziek, maar een uitvoering van het eerste deel van Sofia Goebaidoelina’s String trio.

Ik vind het buitengewoon intrigerende muziek: hoe de drie mensen contact met elkaar hebben en ‘samen’ spelen… Ik kan ze benijden om hun grote concentratie bij het uitvoeren: de buitenwereld verdwijnt voor hen geheel naar een verre, verre achtergrond. Heel apart en ik neem mijn pet af voor het hoge niveau van deze drie. Mocht u willen gaan surfen: zoek dan Reinbert de Leeuw’s verhaal over Sofia Goebaidoelina eens op… Wie weet hengelt hij u binnen voor een fascinerende muzieksoort: het hedendaags klassiek.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *