Iedere zondag in mei opera?

In het katholieke zuiden is de meimaand Mariamaand. Ik kan de tijden niet noemen dat ik die meimaand ‘bijschnabbelde’ met een Avé Maria van welke componist dan ook. Er zijn er zo’n 600; iedere zichzelf respecterende componist heeft er minstens ééntje gecomponeerd. Er zijn draken bij, maar ook hele mooie… Maar ik dwaal af…

Omroep Limburg, oftewel modieuzer: L1, heeft de meimaand nu (ook) verklaard tot operamaand en gaat op TV maar liefst 4 opera’s uitzenden, allemaal opnamen van eerder op de Parade in Den Bosch uitgevoerde opera’s. De collega’s van Omroep Brabant hebben die opnamen gemaakt en voorwaar: ze hebben het heel goed gedaan (sprak zij pedant).

Hier alvast het lijstje:
zondag 10 mei, 14:00 uur ‘L’Elisir d’Amore’ van Gaetano Donizetti
Zondag 17 mei, 14:00 uur ‘Madama Butterfly’ van Giacomo Puccini
Zondag 24 mei, 11:00 uur ‘Tosca’ van Giacomo Puccini
Zondag 31 mei, 14:00 uur ‘La Traviata’ van Giuseppe Verdi

En op radio:
Zondag 17 mei, 19:00 uur ‘La Bohème’ van Giacomo Puccini
Zondag 24 mei, 18:00 uur ‘De Barbier van Sevilla’ van Gioacchino Rossini
Zondag 31 mei, 18:00 uur, ‘Cosi fan tutte’ van Wolfgang Amadeus Mozart
Smullen dus bij L1.

Om u alvast een beetje lekker te maken hieronder kort het plot van de eerste opera, een heerlijke komische: L’Elisir d’Amore’ oftewel Het Liefdeselixer.

Nemorino, een arme boer, heeft zijn hart verloren aan Adina, een mooie landeigenaresse. Adina doet net alsof Nemorino haar niet interesseert, hetgeen hem zeer kwelt. Hij besluit een liefdeselixer te kopen (van kwakzalver Dulcamare) en dat aan Adina te geven. Het wordt een en al verwarring omdat de gelieven niet echt voor hun gevoelens uitkomen. Adina dreigt te trouwen met de lompe sergeant Belcore
Adina stelt uiteindelijk het ondertekenen van het huwelijkscontract uit. Nemorino ondertekent een contract met het leger om aan geld te komen voor nog meer elixer. Later die avond blijkt dat Nemorino erfgenaam is van een fortuin. Adina is (voor de goede orde: vóórdat ze weet dat hij rijk is) onder de indruk gekomen van Nemorino’s oprechte liefde en valt uiteindelijk toch als een blok voor hem. Het liefdes-elixer – ook al was het slechts wijn – heeft gewerkt!

In het filmpje een korte impressie van de productie van Opera Zuid. Er is over L’Elisir een heleboel te vinden op YouTube, onder meer een hele mooie ‘Una furtiva lagrima’ van Rolando Villazon.
Veel plezier de komende maand met Omroep Limburg!

PS:
– L1 TV is te ontvangen via kabel, webtv op L1.nl, Ziggo Digitaal kanaal 30, UPC kanaal 713, Interactieve TV KPN kanaal 508, CanalDigitaal (Familie-pakket), DVB-T en Digitenne.
– L1 Radio is te ontvangen via FM 95.3 en FM 100.3, webradio op L1.nl, Interactieve TV KPN kanaal 891, digitaal Ziggo kanaal 828, DVB-T en Digitenne kanaal 117.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *