Nabucco

Mooie voorstelling bijgewoond met Musico. Nabucco in het Aalto-Musiktheater in Essen. Daar kun je mooi in een paar uurtjes naar toe toeren op een zondag, er lekker wat eten, om half vijf naar de opera en om zeven uur sta je weer buiten. Kun je op je gemak naar huis en lig je nog op tijd in je bedje… Heerlijk die opera’s-op-de-zondagmiddag-in-Duitsland!

Het was een kwalitatief goeie voorstelling. De sopraan die Abigaille zong verdient het genoemd te worden: Katia Pellegrino, wat een strot. Ze tuimelde over twee octaven zo haar borstregister in en was niet bang lelijk te zingen (dat moet je voor deze rol kunnen: lelijk zingen….). Ze tikte alle noten aan en was tot en met het tweede balkon te horen: koud en blauw en teisterend… geweldig!

Dus hier nog gauw ultrakort de plot van Nabucco, Verdi’s eerste grote succes, na een periode van persoonlijk en zakelijk leed zeer verdiend in 1842.

Koning Nabucco van Babylon heeft de Joden verslagen. Fenena, zijn tweede dochter is echter nog in handen van de joden. Ze is toevertrouwd aan Ismaël, de neef van de joodse koning. Hij is verliefd op Fenena.
Abigaille, de eerste dochter van Nabucco, is verliefd op Ismaël. Ze belooft de joden vrijheid als Ismaël haar liefde beantwoordt, die weigert dat.
Er volgen intriges, waarbij vooral Abigaille er als valse tante uitspringt – ik wilde een minder parlementaire term voor haar gebruiken, maar dat past niet op deze nette website – maar een loeder is het wel, die Abigaille: ze gaat door roeien en ruiten om de baas te worden en verloochent zichzelf daarbij zo totaal dat het haar fataal wordt… ze is de voorloopster van lady Macbeth…

Uiteindelijk krijgt Nabucco zijn verstand terug en is hij net op tijd om de executie van Fenena te voorkomen en de zaken weer recht te zetten en zich en passant ook nog even te bekeren tot het Joodse geloof.
Abigaille beseft dat ze volledig verslagen is en vergiftigt zichzelf. Ze vraagt vergiffenis aan Fenena en roept God aan terwijl ze sterft.

Er is op YouTube genoeg moois van Pellegrino te vinden, maar nou net geen Abigaille. En ik wilde u graag die strijd tussen het hoog en het borstregister laten horen. Dus een opname gekozen met Ghena Dimitrova, die ook lekker vuil kan zingen… overigens kon onze eigen Deutekom ook prima Abigaille zingen.

PS: Musico heeft ook in seizoen 2015-2016 weer heerlijke eendaagse reizen in het verschiet… Kijk op hun website!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *