Helen Donath’s afscheidstournee

Eerst even: er staat een nieuwe podcast voor u klaar, zie hiernaast.

Helen Donath komt naar Nederland! Helen wie? Helen Donath, wereldberoemde sopraan… Bezig aan haar afscheidstournee en die doet ze met concerten en masterclasses. Het Internationaal Vocalisten Concours heeft haar weten te strikken. Ze komt in een van de mooiste zaaltjes in Brabant haar Masterclass geven en haar concert zingen: Muziekcentrum de Toonzaal in Den Bosch, de thuisstad van het IVC.

Uw Vocalies zit in een kaartenbakje voor persbrichten van het IVC, vandaar dat ik het weet en het u kan vertellen.

Op 19 december om 20.15 uur begint haar afscheidsconcert; begeleid door echtgenoot Klaus zingt ze liederen, onder de titel ‘Ein glückliches Sängerleben’. Ze is net 75 en ze is zuinig geweest op haar stem, dus er zal veel te genieten vallen.

Ook de masterclass kunt u bezoeken, die is op zondag 20 december, vanaf 19.30 uur, in diezelfde toonzaal.
Nog maar even over Helen Donath, dan weet u wie u voor u heeft, als u haar al niet kende van de glansrijke carrière die ze maakte.
Ze is geboren in de VS, in een stadje met de illustere naam Corpus Christi in Texas.
Ze debuteerde als Lieder- en concertzangeres in New York in 1958 (pas 18!) Ze waagde de overstap naar Europa en studeerde verder in Keulen, waar ze lid van de operastudio werd.

In 1967 debuteerde ze bij de Salzburger Festspiele als Pamina in Mozart’s ‘Die Zauberflöte’. Daarna lag Europa (ook) aan haar voeten.

Ze zong zeer uiteenlopende operarollen, van componisten als Mozart, Wagner en Stravinsky. In juli 2015 sloot ze haar opera-carrière af in Wiesbaden, met een rol in Brittens ‘The turn of the screw’. Ze werkte met grote dirigenten: Leonard Bernstein, Georg Solti en Herbert von Karajan.

Tijdens haar afscheidstournee door Europa geeft ze maar één concert in Nederland en u kunt daarbij zijn!

Ik zocht en vond op YouTube een heleboel opnamen van haar, maar koos voor het übertuttige stuk uit de onbekende operette ‘Das Spitzentuch der Königin’ van Johann Strauss. Nóóit van gehoord, van die operette. Of dat een schande is zal ik eens uitzoeken….

Surf zelf, er staan ook een paar interviews met haar op YouTube, kan interessants opleveren.

Klik hier voor het filmpje

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *