Sukkel?

Voor onze reis naar Wiesbaden – die de 24ste begint – hebt u nog een productie van me tegoed. Die van ‘Orfeo’ van Christoph Willibald (Ritter von) Gluck. Het was me er eentje die Gluck. Eigenlijk heeft hij heel veel betekent voor de opera. Hij wist moderniseringen door te voeren die de opera goed hebben gedaan en waar degenen die na hem kwamen flink van konden profiteren. Ik ga u zijn hele leven niet oplepelen, het stukkie zou veel te lang worden.

U kent het verhaal, ik schreef er al eens over en het verhaal komt uit de Griekse oudheid: Orfeo verliest zijn zeer geliefde Euridice aan een slangenbeet. Hij weet de goden met zijn weemoedig gezang te vermurwen en hij mag haar weer meenemen uit het dodenrijk, mits… zij achter hem blijft lopen en hij niet naar haar omkijkt. In de originele versie kijkt hij wel om en verliest hij haar voor altijd. In de versie van Gluck loopt het goed af, al is het op het nippertje: de sukkel van een Orfeo kijkt toch om en opnieuw sterft zijn geliefde. Maar dan komt Amor tussenbeide en komt het toch nog goed.
‘Orfeo’ heeft één zeer herkenbare aria: ‘Che faro senza Euridice’ (oftewel in een Hazes-vertaling: ‘Wat moet ik zonder jou…’). Ik heb er altijd moeite mee ernaar te luisteren, want ik weet dat het wijsje dagenlang in mijn hoofd zal hangen en dwars door allerlei anders schoon heen zal denderen.

Ik laad voor u een bijzonder ontroerende opname op van Dame Janet Baker die een prachtige en tedere Orfeo neerzette. Ik was in tranen…

Heb fijne kerstdagen met mooie momenten voor echt sentiment en hou u een beetje doof voor alle valse sentimenten die dezer dagen op ons afgevuurd worden… met een beetje zelfkennis kunt u echt van vals onderscheiden en misschien is dat meteen een mooie wens voor 2016: als we met zijn allen een beetje meer onze eigen beschaving in de gaten houden en wat minder gericht zijn op het afrekenen van anderen, dan zou 2016 een kleine kans hebben iets beter af te lopen dan 2015.

Tot aan de andere kant van kerst. Als u facebook in de gaten houdt zult u me daar wel vinden met ‘live’- verslagen van onze reis.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *