Lucia di Lammermoor op het scherm

Er staat een nieuwe podcast op, de 190ste alweer…. zie de grote icoon hiernaast!

Ik heb er al eens vaker over geschreven. Vooral een aardig berichtje voor mensen uit Eindhoven en omgeving, maar alla, laat ik het Zuid-oosten dan maar eens voortrekken boven de Randstad, meestal is het andersom.

Het NatLab heeft een direct lijntje met London Convent Garden Royal Opera House, tenminste dat hebben ze van september tot en met juni, het kan nog even dus.
Live meegenieten van de mooiste opera’s en avondvullende balletten, rechtstreeks uit het Londense Royal Opera House / Covent Garden.
Op zondag 8 mei, om 11.00 uur gaat er Gaetano Donizetti’s Lucia di Lammermoor; die is weliswaar niet live, want een ‘encore-voorstelling’ maar dat maakt de pret er niet minder om. Een top-bezetting: Diana Damrau, expert in het coloratuur-repertoire en de Amerikaanse tenor Charles Castronovo als haar tegenspeler Edgardo.

Bloed-kort het plot, dat kan, want het is een dun verhaaltje.
Er is in het Schotland van de 17de eeuw een voortdurende vete tussen twee families en Lucia en haar geliefde worden daar de dupe van. De broer van Lucia dwingt haar te trouwen – vanwege het geld – met een man waar ze niet van houdt en in de huwelijksnacht gaat het fout. Lucia flipt (dat is wel heel populair taalgebruik voor het drama van de opera, maar het moest kort…), vermoordt haar echtgenoot en sterft – na een van de mooiste aria’s ooit te hebben gezongen. Edgardo raakt na een duel levensgevaarlijk gewond en zingt vlak voor hij sterft ook nog een wonderschone aria. Einde opera.
NatLab oordeelt dat deze opera ook geschikt is voor jonger publiek, vanaf 15 jaar schrijven ze. Nou is alle opera geschikt voor publiek vanaf 15 jaar, maar hoe ze aan die conclusie komen? Ik zie er het gemiddelde puberkind van 15 niet gaan zitten, maar alla, streven naar een jonger publiek is altijd goed.

Gaat u vooral op 8 mei kijken en hou ‘ons’ NatLab in de gaten voor de nieuwe produkties.

In het filmpje een concertante uitvoering van de waanzinsaria door Diana Damrau. Met een orkestlid dat een soort glas-orgeltje bespeelt, geweldig!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *