William Shakespeare en de BBC

Een klein uitstapje van vocaal naar Shakespeare mag wel, vindt u niet?
Ik heb afgelopen zaterdag zitten smullen en wil u daar graag van laten meegenieten. Het was voor mij bovendien een mooie voorbereiding voor mijn Shakespeare/Budapestreis die ik in mei ga doen met Musico.

De BBC vierde de 400ste sterfdag van William Shakespeare en deed dat – als altijd buitengewoon degelijk – met een avondvullende show op de BBC. We vielen er midden in toen we ons tv-avondje eigenlijk al wilden afsluiten en naar bed wilden gaan. Echtgenoot haalde het einde net niet en viel in slaap op de bank, maar Vocalies zat op het puntje van de bank en moest alle zeilen bij zetten om niks te missen. Er is geen ondertiteling bij de BBC, en het Engels van William is van 400 jaar geleden.

Ik moet u eerlijk bekennen dat een deel me ontging, mijn Engels is meer dan redelijk, maar dit vergt zoveel taalinzicht, dat niet alles binnenkwam. Wat wel binnenkwam – ook al omdat het maar om één zinnetje ging – was het ‘geharrewar’ over Shakespeare’s beroemdste regel tekst: “To be or not to be, that’s the question…”.
Prins Charles verwierf zich een plekje in mijn hart met zijn interventie aan het eind, hilarisch.

Wat een stem-schoonheid was er, zowel zingend als sprekend en wat wordt er nog veel moois gemaakt en wat is Shakespeare tijdloos… kortom: ik kom superlatieven tekort!

Wilt u het Cameo-moment van Prince Charles zien, klik dan hier en ja, als u goed kijkt ziet u ze allemaal: Benedict Cumberbatch, Ian McKellen. Judy Dench, David Tennant (die ook mee presenteerde) en later kwam nog Hellen Mirren langs en nog een paar hele grote namen, die ik niet meteen thuis kan brengen.

Als u kunt: spoor de uitzending op en kijk! Ik kan me trouwens levendig voorstellen dat ‘onze’ NPO de uitzending een dezer dagen herhaalt.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *