Nieuwe CD van countertenor Philippe Jaroussky

Philippe Jaroussky heeft een nieuwe CD uitgebracht bij Deutsche Grammophon! Twee Cantates van Johann Sebastian Bach en twee van Georg Philippe Telemann. In die van Bach zit de zeer geliefde aria voor countertenor; ‘Ich habe genug’

Jaroussky werkte al eerder samen met het Freiburger Barokorkest dat hem op deze cd begeleidt. Het kan niet anders of het is een prachtige CD geworden. Jaroussky hoort bij de beste en meest constant presterende counters van onze tijd.

Hij studeerde piano en viool. Hij hoorde als jonge jongen countertenor Fabrice di Falco zingen en was verkocht.. Hij treedt veel op met zijn eigen ensemble ‘Artaserse’, met Ensemble Matheus onder leiding van Jean-Christophe Spinosi en met L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar. Van de laatste samenwerking tussen Pluhar en Jaroussky zijn hele leuke filmpjes op YouTube te zien. Zoek ze op, hij lijkt zich als een vis in het water te voelen bij deze mensen en het is heerlijk om je daardoor mee te laten nemen.

Zijn techniek is fenomenaal. Het ziet er allemaal erg makkelijk uit, maar Vocalies kan u verzekeren: wat er makkelijk uitziet is meestal géstudeerd, béstudeerd en íngestudeerd van a tot z. En gerepeteerd tot je erbij neervalt…

Ik vond geen opnames van de nieuwe CD op YouTube. Snap ik, die jongens willen graag dat u de CD koopt en dat moet u zeker doen.
Daarom laad ik een filmpje op van een toegift van het concert met L’Arpeggiata. Om een aantal redenen: vocaal is het top of the bill, dat is nog eens articuleren! Vervolgens: de lol van het musiceren spat eraf. En Christina Pluhar en de mensen met wie ze samenwerkt krijgen het steeds weer voor elkaar oude en zeer oude muziek zo fris te laten klinken dat het weer helemaal hip wordt. Een bijzonder talent, dat al veel mensen over de streep getrokken heeft naar de oude klassieke muziek.

En dat laatste doet Jaroussky al jaren met veel succes.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *