Athalia in Best

Ik heb ook eens iets aan te kondigen in de provincie… en nog wel dichtbij Eindhoven ook: op zaterdag 11 februari gaat het (relatief onbekende) oratorium van Georg Friedrich Händel in de Lidwinakerk in Best: Athalia. Het Kempenkoor timmert nogal aan de weg en heeft al eerder deze Athalia onder handen gehad. Ze werken dit keer samen met beroepsorkest Concerto Barocco én met liefst zes solisten van naam, onder wie bariton Raoul Steffani.

Athalia wordt wel het eerste grote Engelse oratorium genoemd. De uitvoering in 1733 was een groot succes; daarna is het werk – ten onrechte – in de vergetelheid geraakt.

De plot, kort
Athalia, dochter van koning Ahab van Israel en koningin Jezebel was getrouwd met Jehoram, koning van Judea. Na de dood van haar man bestijgt ze zelf de troon en ze heeft ervoor gezorgd (door ze uit de weg te (laten) ruimen) dat er geen andere erfgenamen uit de lijn van David over zijn om dat te doen. Lekker tante, die Athalia. Ze raakt echter steeds meer toegewijd aan de god Baal, in plaats van aan de god van Israel. Het kind Joas, rechtmatige erfgenaam van de troon, is gered door de hogepriester Joad en zijn vrouw Josabeth en opgevoed als hun eigen zoon. Athalia wil dat het kind aan haar toegewezen wordt, maar iedereen weet hoe het dan met het kind zal aflopen, dus dat gebeurt niet. Alle haar getrouwen hebben haar verlaten en Athalia verkiest de dood en zegt dat ze vanuit het graf zal proberen wraak te nemen.

Mocht u meer willen weten of kaarten willen bestellen: athalia@kempenkoor.nl

Nog even over het Kempenkoor, wie weet wilt u eens mee gaan zingen in enig project. Ik plukte onderstaande informatie van hun website.
Het Kempenkoor is een groot regionaal gemengd koor dat bestaat uit ambitieuze koorzangers en dat in de loop der jaren uitgegroeid is tot een van de betere amateurkoren in Zuid-Nederland.
Hun repertoire gaat van barok tot nu en brengt avondvullende programma’s met professionele orkesten en solisten op de grotere podia. Een van de doelstellingen van het koor is om, zeker in deze tijd van aandacht voor het materiële, het belang van kunst en muziek te benadrukken.
Kempenkoor is initiatiefnemer van de traditie van de Matthäus Passion in Oirschot. Het koor is opgericht in 1949 en heeft inmiddels een indrukwekkende staat van dienst. Er wordt meegewerkt aan kunstprojecten van componisten, orkesten of programmamakers. Artistiek leider is Cees Wouters.
Op het linkje hieronder een deeltje uit Athalia, gezongen door Anthony Rolfe-Johnson

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *