Prins Igor

De spraakmakende enscenering van Prins Igor (2014), een coproductie met de New Yorkse Metropolitan Opera in regie van Dmitri Tcherniakov, komt nu naar Amsterdam. De regie is droomachtig, hartverscheurend menselijk en uitzonderlijk theatraal. Liefdeslyriek versus krachtige koorscènes.
Aldus de website van de Nationale Opera. De foto’s die erbij horen zijn – als bijna altijd – bloedstollend.

Ik ken Prins Igor van Alexander Borodin als een wrede en bloedige opera en dat zal het ook wel worden… maar er zijn twee mooie zaken: de hoofdrol is voor een bariton en de opera heeft een goede afloop (al zijn er onderweg naar die afloop de nodige doden gevallen…)
Borodin stierf in plotseling in 1887 en liet Prins Igor achter, de opera was niet af. De bekendste componist die meewerkte aan het afmaken van de opera was Rimsky Korsakov. De mannen van het ‘machtige hoopje’ (zo heette de club waar zowel Borodin als Rimsky Korsakov lid van waren) hebben goed werk verricht: Prins Igor is een meesterwerk. Mooie aria’s, machtige koorwerken en natuurlijk de aanstekelijke en energieke Polowetser dansen (vaak apart uitgevoerd) .

Het verhaal, ultrakort:
In de twaalfde eeuw worden een vader en zijn zoon gevangen genomen door een Tartaarse heerser. De gevangengenomen zoon wordt verliefd op de dochter van de Tartaar en de vader weet te ontsnappen.

U moet wel effe volhouden: de opera is een vierakter met een proloog.

Speeldata: 13, 17, 20, 23 en 26 februari. Er zijn nog kaarten, de 17de en de 26ste zijn uitverkocht.

Oh ja, nog wat: ons eigen Rotterdam Fiel begeleidt! Die jongens en meisjes kunnen alles spelen, geweldig orkest!

In het filmpje de trailer van de opera, geweldig!!!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *