Ten Oorlog

Zag u ergens de afgelopen weken Tom Lanoye (je spreekt het echt uit als Lanwà…) bij De Wereld Draait Door? En dacht u toen ook: naar die voorstelling zou ik wel eens toe willen, maar ja, er zijn vast geen kaartjes meer?
Echtgenoot keek van opzij en zag mijn breiwerk zakken, ik had alle concentratie nodig om Lanoye’s mengeling van Vlaams, Engels, Amerikaans en Frans te volgen.

Een dag later zag ik een subtiele verandering in onze gezamenlijk Google-agenda… 13 oktober: ‘Stadsschouwburg Tilburg, Tom Lanoye, ‘Ten oorlog’’ en ik ben er geweest, gisterenavond en ik zit vanochtend aan de ontbijttafel nog uit te puffen. Wat een energie van die kleine, wat onooglijke Vlaming, die je op straat gewoon voorbij zou lopen. En wat kwam Shakespeare dichtbij en wat is er veel aan vocaal geweld te beleven zonder dat er echt gezongen wordt… een ontdekkinkje van de afgelopen maanden, waarin ik meer gesproken dan gezongen woord tot mij nam. Maar dan het uitbundig gesproken woord!

Ik heb het gevreten gisteren, de voorstelling begint als een soort one man-show, sterk cabaret-achtig en aan het einde zit je ademloos te kijken naar de ondergang van ‘Risjaar Modderfokker the Thirth’, een gebochelde dégénére, die volstrekt terecht voortijdig aan zijn einde komt.

Alles komt langs, seks, liefde, wellust, kindermisbruik, machtsmisbruik, je noemt het maar op. Het is tegelijkertijd een zegen en een verschrikking dat je moet inzien dat Shakespeare tijdloos is en wellicht zal blijven… zolang er mensen rondlopen op deze geteisterde aardkloot, zul je stukken kunnen schrijven over groot menselijk vermogen tot liefhebben en zorgen en het misschien nog wel groter vermogen tot moorden en machtsmisbruik.

Ga kijken, als je langzaam in de voorstelling glijdt is het verbazend makkelijk Lanoye’s mengeling van talen en stijlen te volgen. Wat een acteur!

Op 19 oktober staat-ie in Rotterdam en op 23 oktober in Heerlen, daarna vertrekt hij naar Vlaanderen. Google hem!

In het filmpje het gesprek over de voorstelling in DWDD.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *