Kogels die altijd treffen?

Kweenie op welke voorstelling tijdens de kerstdagen ik me het meest verheug, we hebben Lucia di Lammermoor nog open staan, Der Freischütz, Russische Weihnachten en een concert met Cantate-bewerkingen van Bach op orgel. Op het gevaar af dat u me standrechtelijk executeert: ik ben niet zo van Bach, tenminste van het meeste van Bach. Ik wordt kriebelig van polyfonie; het ligt geheel en al aan mij, maar mijn geest kan maar met één melodie mee, als de rest van de begeleiding meer doet dan alleen begeleiden begin ik te hyperen… Nogmaals: helemaal mijn schuld.

Sommige dingen van Bach vind ik prachtig: zijn late vioolconcerten (ik geloof ergens BWV 1043…) zijn echt geweldig, maar ik ben dus niet zo’n type bij wie alles begint eindigt en doorstroomt bij Bach. Dat heb ik dan weer meer bij Mozart…

Zo, als u nu niet boos bent afgehaakt en daar nog bent kies ik voor dit stukkie maar voor Der Freischütz, de andere komen voor ik vertrek echt ook nog aan bod…

Een opera waar je bij uit kunt pakken, Der Freischütz: duivels, geesten, liefde, dood, feest, kogels die alles treffen waar je maar op mikt, en dat alles in geheel willekeurige volgorde. Prachtige aria’s en duetten, mooi koorwerk

Ik zag ‘m één keer live en heb me een kriek gelachen met de vogel waar Max op schiet: een toneelknecht (nog nét binnen mijn gezichtsveld) was met gevaar voor eigen leven in de lichtbalken boven het toneel geklommen en gooide de vogel op het toneel, natuurlijk vooral níet in de richting waarin Max geschoten had. Er ging een schater door de zaal.

En als ik Sammie, onze kat, dreigend toe wil spreken omdat-ie weer op het punt staat iets van de tafel te dieven roep ik luid, laag en dreigend “Saaaaamiel!!!” (de naam van de man-die-de-kogels-die-altijd-treffen mogelijk maakt) Hij – de kat – bedenkt zich dan meestal (even) en zint op het volgende moment dat-ie even aan mijn aandacht kan ontsnappen.

Heel kort de plot:
Om Agathe te huwen moet Max de schutterswedstrijd winnen. Zijn vriend Kaspar raadt hem aan op zeker te spelen en neemt hem mee naar de zwarte jager Samiel, zodat hij kogels krijgt die altijd raak schieten. Max wint de wedstrijd maar het verraad komt uit. Een jaar huwelijk op proef wordt hem toegestaan; hij zal zijn eerlijkheid moeten bewijzen vooraleer hij definitief Agathe tot zijn vrouw mag nemen.

In het filmpje een vooruitblik van de Oper Leipzig. Volgens mij wordt het een heerlijke uitvoering. Lekker vet aangezet hier en daar, een niet al te hedendaagse uitvoering, veel humor. Oh, en u weet het hè: het Jägerchor zit erin; het wereldwijd meest gezongen lied voor mannenkoren. Ik coachte heeeeel lang geleden ooit een mannenkoor en kan het ding nog steeds uit mijn hoofd meezingen en het marcheert geweldig op de klanken, kan ik u verzekeren (dat het mannenkoor kraaienvals bleef zingen was niet mijn schuld…). Ik zal me gedragen hoor, in Leipzig, tenslotte heb ik gasten bij me…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *