Een feestje en podcasts

Hebt u ook zo genoten van het Prinsengrachtconcert van afgelopen zaterdag? Ik betrapte mezelf op moederlijke gevoelens waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, toen ik de broertjes Jussen over het podium zag dartelen. En wat speelden ze geweldig, en wat een geweldig idee om de deksels van de vleugels te verwijderen en er TL in te monteren (en een camaraatje) en wat was grachtengordel-amsterdam mooi stil, en wat wordt die sopraan ooit een hele grote als ze geleerd heeft de zenuwen aan de kant te zetten (iets dat ondergetekende nooit gekund heeft, dus eigenlijk heb ik geen recht van spreken, maar ik ga er dan ook niet staan…) en wat een mupke van een violist. Kortom: ‘een fijn fistje’ zouden ze hier in Brabant zeggen.

In het magazine bij het Eindhovens Dagblad van zaterdag 18 augustus stond trouwens een mooie instructie hoe je je te gedragen hebt als je als onervaren luisteraar naar klassieke concerten gaat. Er staat ook een ‘klassieke muziekgeschiedenis voor dummies’ bij. Ik zat het grinnikend te lezen en zag weer eens een paar vooroordelen bevestigd (dat blazers in een orkest ‘gezellig’ zijn en achter de mooie vioolmeisjes aanzitten bijvoorbeeld; een vooroordeel dat al in mijn conservatoriumtijd heerste, hoe zou dat toch komen….? ). Dat Bach ‘God’ is (da’s helemaal niet waar, dat is Verdi) en dat Beethoven geen wonderkind was (dat was-ie wel…), affijn, smullen…

Gelukkig is klassieke muziek zoveel meer dan wat er in die paar pagina’s vermeld werd, maar men pretendeerde geen volledigheid. En de vijf-delige podcast ‘Beethoven is meer dan een hond’ is niet voor u en mij gemaakt, maar weet misschien nóg meer liefhebbers van het genre binnen te hengelen.

De podcasts die hiernaast staan (meer dan 200 uur aan vooral vocale, klassieke muziek) zijn wél dóór mij vóór u gemaakt, dus daar vestig ik hier nog maar eens de aandacht op.

De Nationale Opera doet ook haar best nieuw en jong publiek te bereiken: ze opent het seizoen met een uitvoering van Mozart’s ‘Die Zauberflöte’, in een speciale enscenering. Wordt spectaculair!

Gelukkig is opera zoveel meer dan alleen ‘Die Zauberflöte’, maar het is een begin. Ik zou een beginnend klassieke muziekliefhebber ook naar zoiets meenemen, u?
Daarom in het filmpje hieronder de trailer van ‘Die Zauberflöte’. Dikke pret!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *