Afscheid Edita Gruberova

Edita Gruberova is ermee gestopt… Met zingen bedoel ik… Ze is er nog wel degelijk, gelukkig…

Het webmagazine Place de l’Opera besteedde er aandacht aan. Op woensdag 27 maart zong ze haar laatste concert in de Bayerischen Staatsoper. Het werd het afscheid van een koningin.

Tussen haakjes stond er ‘72’ achter haar naam. Ik zoek haar op: inderdaad geboren in 1946. Ze wordt eind van het jaar 73. Da’s niet oud… maar wel een leeftijd waarop je misschien denkt, kom ik ga nog es wat van het leven genieten ook… Niet dat je dat niet doet als operadiva, maar zingen en van operahuis naar operahuis trekken is wat anders dan op je gemak door een park wandelen met je hondje… Op de een of andere manier hebben opera-diva’s altijd hondjes, van die kleine suf-getrutte etterklootjes, die voor de diva in kwestie als een kind zijn en de rest van de omgeving altijd begroeten met een grauw en een snauw; zelf ben ik ooit gebeten door de pincher van Tamara Lund, die dat overigens moest bekopen (de pincher bedoel ik, niet Tamara) met een flinke tik terug, op zijn neus (of was het haar neus, zulke hondjes zijn meestal teefjes…), maar kom, ik dwaal af.

Gruberova werd dus geboren in 1946 in Bratislawa. Ze is een van de meest bewonderde coloratuursopranen ooit. Ze kon gas geven: haar hoge noten waren bijna berucht, evenals haar vertolking van de Königin der nacht uit ‘Die Zauberflöte’.

Ze debuteerde echter als Rosina in Il barbiere di Sevilla. Het is dat haar zangpedagoge een auditie regelde aan de Wiener Staatsoper (waar ze onmiddellijk aangenomen werd) anders zou ze misschien wel in het oostblok gebleven zijn. Daar bracht de ‘Königin’ haar roem en besloot ze naar het westen te emigreren.
Van daaruit ging het alleen maar bergopwaarts: Glyndebourne, The MET, Salzburger Festspiele, Gilda in een verfilming van Rigoletto, met Luciano Pavarotti, Royal Opera House Covent Garden,

Als ik me goed herinner logeerde ze nog wel eens bij mijn hoofdvakdocent; hij kon smakelijk over haar vertellen.

Hopelijk blijft ze haar ervaring en kunde nog een tijdje doorgeven en geniet ze nog lange tijd van een min of meer normaal leven, gewoon, als mevrouw Gruberova…
Er valt veel te genieten op YouTube wat Gruberova betreft. Het lijkt me geen makkelijke dame, maar ze heeft hart voor haar vak en ‘she’s got what it takes!’
In het filmpje nog één keer haar ‘Konigin der Nacht’. Ik moet er altijd om grinniken en krijg er energie van, heerlijk wijf, die Königin!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *