Bloasmuziek

Koren en blaaskapellen kregen het voor hun kiezen deze afgelopen tijd: als je zingt en blaast verspreid je corona-bacteriën als een sproeier, dan kan dus even niet. Er zijn koren die een zware, zware prijs betaald hebben: ze repeteerden nét iets te lang door zonder in de gaten te hebben dat het gevaarlijk was. Gevolg: doden en zwaar zieken onder leden en familie van de leden.
Maar ook de troost die samen zingen en spelen kan brengen is weg. Het zal ook echt nog wel even duren voordat we weer met blaasmuziek en koorzang afscheid genomen kan worden van dierbaren. Terwijl nou juist dát zo’n troost kan brengen.
Dus toen ik langs het nummer ‘Bloasmuziek’ van Gé Reinders kwam moest dát het Lieke van de dag worden. Ik hoorde het vertrouwde Limburgs (ik heb er op school gezeten en versta ál hun dialecten) en toen het eerste ‘bloasgeluid’ zich aandiende was ik weer in Oostenrijk op de berg, waar we de stoeltjeslift uitstapten en in de verte een blaaskapel de ‘Deutsche Messe’ van Franz Schubert hoorden blazen; ik was in tranen. Wat een moment!
Ik wens alle blazers en koorzangers heel veel sterkte in deze tijden. Er komt weer een tijd dat het kan, hou vol! En dank voor alle troost in de afgelopen jaren!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *