Geleefd voor de kunst…

‘t Ga nie goe hier in Brabant…. Sinds vorige week hebben we als eerste provincie in Nederland (twijfelachtige eer…) een provincie-bestuur met FvD erin (ik kom er maar niet toe FvD voluit te typen, zo ongeloofwaardig vind ik de naam). Protesten en een hoop gedoe waren er toen het woord ‘Cultuur’ uit de portefeuilles geschrapt werd. Ze wisten niet hoe vlug ze het er weer in moesten fietsen. Maar ja, het woord er weer in betekent nog niet dat de daad er ook weer terug in komt: ik denk dat het de komende jaren een zware, zware tijd wordt voor cultuur, al dan niet met een hoofdletter c. Hetgeen mij brengt naar mijn eigen, kleine bescheiden vorm van protest, als hart onder de riem van al die sappelende kunstenaars, op alle gebied. De aria van Tosca uit de gelijknamige opera: ‘Vissi d’arte’. Vrij vertaald: ik heb geleefd voor de kunst, altijd goed gedaan, met gulle hand gegeven (dat is dan overdrachtelijk bedoeld hè…), nooit iemand kwaad gedaan, waarom word ik dan zo gestraft?
Het helpt dat het ook een van mijn lievelingsaria’s is en dat ik ‘m zelf vaak gezongen heb (en helemaal niet slecht trouwens).
De opname is van Anna Netrebko; zo’n beetje iedere sopraan die dit soort repertoire aankan heeft ‘m ooit gezongen, maar er zitten draken van opnamen tussen op YouTube. Ik vond een hele mooie van Kiri te Kanawa; het beeld is zo hemeltergend slecht dat ik toch naar Netrebko uitweek. Kijk uit als u zelf gaat surfen, voor je het weet ben je anderhalf uur verder…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *