Torreador!

Vergeet ik me toch gisteren het ‘Lieke van de dag’! Ik dacht er pas aan toen ik in bed lag… keje nagaan hoe ontspannen de dag was. En warm, we hadden een tochtje van maar 14 kilometer en ik was bekaf. Hitte kost mij altijd veel meer energie dan kou. Maar heerlijk was het wel.
U krijgt er vandaag twee voor één cent. Twee versies van hetzelfde Lieke dan hè…
Het blijft gegarandeerd de rest van de dag in uw hoofd hangen, deze ‘Torreador’ uit Carmen
Eerst Samuel Ramey, knàppe Samuel Ramey, jeugdige Samuel Ramey, die de trap af tript en op de tafel springt alsof hij een jonge god is (wat-ie natuurlijk ook is als Escamillo uit ‘Carmen’. let op hoe hij er ook weer af springt, precies in het ritme en zonder zijn ademcontrole te verliezen. de cht groten kunnen dat… Subtiele vertraging bij het refrein, door hemzelf en de dirigent bedacht. En die truuc met het rondzwaaien van de doek: heb ik van hem gejat tijdens mijn eigen ‘Carmen’-productie van nu alweer ruim 11 jaar geleden.

En, om te zorgen dat-ie écht blijft hangen, de opname tijdens de Proms in 2006, concertant dus, van mijn eigen geliefde Dima Hvorostovsky. Teksten aan de kassa, het Frans is niet echt om over naar huis te schrijven, maar het testosteron wel, dus wie neemt het hem kwalijk. En hier een subtiele versnèlling van het tempo tijdens het refrein. Het pietluttige vlaggetje aan het eind maakt zijn overwinning compleet, daar had ik iets groters en minder plastics verwacht, maar het publiek vond het allemaal prachtig.
Fijne dag!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *