L’Elisir d’amore

Een extra stukkie vandaag, zeer tegen mijn gewoonte alleen ’s zaterdags te publiceren in… want… er is iets leuks aan de hand in Den Bosch: de jaarlijkse opera aan De Parade is er weer, morgen, donderdag de 7de juli. Dit jaar spelen ze ‘L’Elisir d’amore’ (‘Het liefdeselixer’, oftewel ‘De liefdesdrank’, zo u wilt). Als u kunt: ga! Het wordt een meesterlijke avond denk ik: Opera Zuid staat garant voor hoge kwaliteit en een leuke regie en op de Parade zitten, tussen het Bossche volk, is een opera apart, meestal een komische, ook wel eens een dramatisch slechte…. getuige bijvoorbeeld de belabberde gastvrijheid op de meeste Bossche terrassen en de terreur van bepaalde Bossche clubs die ik hier niet met name ga noemen, ik kijk wel uit… Het weer lijkt mee te werken dus dat komt ook wel goed.

En mocht u niet kunnen komen: doe als ik en kruip thuis voor de tv. Omroep Brabant zendt het hele gedoe live uit. Da’s ook es wat: een Regionale die live opera uitzendt! Top toch?! Ik ben benieuwd wat ze ervan maken, het is iets heel anders dan Brabant Party waar ik altijd krijsend van over mijn nek ga…. Maar kom Vocalies, niet de Regionalen pesten: het initiatief verdient lof!

Voor het geval u er naartoe gaat hieronder ultrakort het verhaal van L’Elisir, dan kunt u het beter volgen. Niet dat het veel diepgang heeft hoor, het is een twee-aktertje met een uiterst dun plot. Er zitten een paar prachtige bekende deunen in waarvan ik hier alleen ‘Una furtiva lagrima’ noem (wist u trouwens dat dat ‘een verborgen traan’ betekent?). En de finale is leuk: een deun die je naderhand in het café nog na zit te fluiten.
Aan het einde van het stukkie vindt u plaats en tijd!

L’Elisir ging in première op 12 mei 1832; ze hoort bij de meest uitgevoerde opera’s en daarmee doet Opera Zuid een slimme zet: de opera is bijzonder toegankelijk en ook makkelijk in een andere tijd te plaatsen. De versie van donderdagavond speelt zich op een middelbare school in Amerika af. Dat zou ik niet gekozen hebben, maar het levert wel kleurrijke plaatjes op en geeft de regisseur kans gekke dingen te doen.

Nemorino is een arme boer, die zijn hart heeft verloren aan Adina, een mooie landeigenaresse (hoe zouden ze dat vertalen naar een Amerikaanse school?). Zij is niet verliefd op hem, dus zoekt Nemorino troost en steun bij kwakzalver dokter Dulcamara, die hem een liefdesdrankje verkoopt. Nemorino drinkt ervan en voelt direct effect (dat haalt je de koekoek: hij was natuurlijk allang verliefd op Adina!). Die lijkt ook wat voor hem te gaan voelen, maar heeft een pompeuze sergeant haar trouw beloofd. Nemorino wordt overmoedig en behandelt in eerste instantie Adina niet echt netjes en die zegt daarop tegen haar sergeant dat ze wel meteen wil trouwen. Nemorino is in alle staten; tijdens de huwelijksvoltrekking verschijnt hij en wil nog een drankje van Dulcamare. Die wil hem dat niet geven, want Nemorino kan het niet betalen. Adina probeert de huwelijksvoltrekking uit te stellen.

Later die avond blijkt dat Nemorino een fortuin van een oom geërfd heeft en ziet Adina in dat ze hem te veel geplaagd heeft: zijn liefde is oprecht. Hij heeft uit wanhoop over zijn armoede een contract getekend voor het leger en Adina koopt hem weer vrij. Ze weet niet dat hij inmiddels een rijk man is. Als ze zegt dat ze van hem houdt vergeeft hij haar de plagerijen. Eind goed al goed. In de finale probeert Dulcamara zijn liefdeselixer aan de dorpelingen te slijten… het heeft immers geholpen?

In het filmpje een werkelijk prachtige ‘Una furtiva lagrima’, gezongen door Rolando Villazon. Volgens mij is er niemand die het op dit moment beter kan… Wat is het toch un mupke die Villazon, hij dreef me de tranen naar de ogen! Let op het slotapplaus, hij gaat aan het einde ervan de aria nog een keer zingen, wat ik u brom!

L’Elisir d’amore: op De Parade in Den Bosch, donderdag 7 juli, van 19:30 tot 22:15 uur. Vanaf een uur of vier kunt u op De Parade terecht. Neem broodjes mee en niet teveel drank, anders bent u lam vóórdat een en ander begint…grapje…!!!!
Live op TV bij Omroep Brabant, aanvang half acht. En in Den Bosch: de Parade ligt naast de Sint Jan, kan niet missen!
Veel plezier!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *