Cristina Deutekom en een anekdote?

Midden in de afgelopen week viel bij ons het tijdschrift Villa d’Arte op de deurmat. Wij krijgen dat glossy magazine min of meer regelmatig in de bus. Ik spring er altijd op af omdat er prachtige dingen instaan waar het woninginrichting betreft. Ik kan mij eindeloos vergapen aan binnenhuis-architectonische hoogstandjes die voor mijn portemonnee niet weggelegd zijn, maar waar ik wel inspiratie aan ontleen voor ‘als ik eens ooit… ‘ En hetzelfde geldt voor de prachtige juwelen die erin afgebeeld staan: niet voor mij weggelegd, maar mooi nep is ook leuk!

De redactie van Villa d’Arte besteedt ook af en toe aandacht aan klassieke muziek; en heeft daarmee ook al mijn hart gestolen. Deze keer waren ze me zelfs dubbel van dienst: er staat een artikel in met Cristina Deutekom, een van de weinige echte operazangeressen uit Nederland’s recent klassieke verleden (samen met Gré Brouwestijn; zoals dat duo worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig).

Cristina Deutekom (Stien Engel voor insiders) werd afgelopen week tachtig en heeft daarmee de leeftijd der zeer sterken bereikt. Een jaar of vijf geleden ging het haar niet zo goed, maar ze schijnt eroverheen te zijn en nog steeds alive and kicking. En die vrouw zal wat anekdotes te vertellen hebben, wat ik je brom.

Eén anekdote was met mij. Ze zal hem niet onthouden hebben omdat hij voor haar een hele andere lading had dan voor mij. Voor haar was het het zoveelste telefoontje, voor mij betekende het het kantelpunt van mijn (mede daardoor) bescheiden gebleven zangcarrière. Maar wat zou u doen? Je bent vooraan in de dertig, hebt je er net bij neer gelegd dat er geen wereldbestormende carrière zal komen, hebt een huwelijk achter de rug en net de liefde van je leven ontmoet (tóch nog!) en het leven komt op orde na een tamelijk turbulente en niet makkelijke jeugd, wat doe je dan als iemand door de telefoon tegen je zegt: ‘u (ze zei ‘u’, ik zweer het u!) geeft uw baan op, komt hier in de buurt wonen en u krijgt van mij les en ik bepaal waar en wanneer u optreedt en welke kant deze carrière opgaat. En als u dat allemaal doet is er een kleine kans dat er een vervullende zangcarrière krijgt, maar slechts een kleine kans’.

Ze was liever eerlijk dan tactisch, Stien, en op de lange termijn is dat alleen maar te waarderen. Het telefoongesprek staat in mijn geheugen gegrifd; ik weet nog waar ik stond op dat moment en waar ik heen keek en ik weet nog dat ik ademhaalde en zei dat ik erover na moest denken en dat ik toen en daar al wist dat mijn antwoord nee zou zijn. Ik koos en ik koos voor mijn man en mijn leven zoals dat op dat moment was. Begrijp me goed: hij zou het geaccepteerd hebben als ik gekozen had voor Stien’s weg, maar ìk wist dat je niet een zangcarrière kunt hebben èn een fatsoenlijke relatie, dat had ik proefondervindelijk vastgesteld. Op een bepaalde manier werd het makkelijker daarna: ik had gekozen en er valt op mij heus aan te merken, maar niet dat ik niet voor de consequenties van mijn keuzes sta, al betekent dat wel af en toe slikken.

Ik ga u niet vermoeien met levenslopen en lijstjes waar Cristina Deutekom heeft opgetreden, een paar klikken op Google en u bent er. Ik kies wel een leuk filmpje. Stien was een fabelachtig goeie coloratuur met een geheel eigen timbre, het kwam in de buurt van dat van Callas: kon heel blauw gekleurd zijn en bereikte alle uithoeken van welk theater ter wereld dan ook. Een groot actrice was ze niet, maar ze had een hart van goud en ik waardeer haar nog steeds na al die jaren om haar goud-eerlijkheid: daar had ik op dat moment meer aan dan aan stroopsmeerderij.

In het filmpje een hilarische Deutekom. Ze houdt, Jordanees als ze is en er trots op, wel van een geintje en ik wist niet dat het fragment op You tube stond. Ik heb het ooit, drie levens geleden zelf gezien in een Henk Elsink show (dacht ik). Het is zo oubollig dat het daardoor weer leuk wordt en volgens mij zingt Deutekom live met orkestband, maar dat krijg ik niet helemaal duidelijk. Voor serieuze fragmenten: ga naar You tube. Er staat veel op, al is er weinig bij met bewegend beeld.

En tot slot: van harte gefeliciteerd mevrouw Cristina Deutekom en heb nog veel gezonde jaren! Ik heb groot respect voor u!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *