Kinderlijstjes?

Een van mijn collega’s stelde mij de afgelopen week een buitengewoon inspirerende vraag. Ze was met haar kinderen (ze is zo eentje die er nog drie heeft, in plaats van de 2.6 gemiddeld…) naar de Efteling geweest en had het grut groot genoeg geacht voor het Spookslot. We hebben het er niet helemaal over gehad of dat bezoek ontaard is in bedplassen, of tot andere trauma’s heeft geleid. Ze staat tamelijk gezond en nuchter in het leven, dus ik vermoed dat er niks vreselijks is gebeurd. Bovendien hebben kinderen vaak een natuurlijk afweersysteem tegen enge zaken en lezen hun geesten de vertaling van enge dingen meestal op het juiste niveau; namelijk dat van een kind.

U weet misschien dat het Spookslot van de Efteling een voorstelling bevat van het middernachtelijk uur op een kerkhof en dat daarbij ‘leading’ is de Danse Macabre van Camille Saint Saens. Over dat stuk schreef ik al eens wat en ik heb aan het ermee verbonden lied ooit tamelijk intensief gestudeerd. Haar kinderen bleken weg te zijn van de Danse Macabre en ze vroeg me of ik een lijstje wilde aanleggen van stukken die ze aan haar kinderen kon laten horen om er samen iets mee te doen en zo het ontstane vlammetje voor klassieke muziek uit te laten groeien tot een stevige niet meer te stuiten fik.

Nou moet je mij om lijstjes vragen. Dan bloei ik helemaal op. Het is maar goed dat de collega in kwestie me niet heel goed kent, anders had ze haar vraag misschien niet durven stellen. Ik stortte me meteen in de muziekgeschiedenis en kwam met het onderstaande – geen volledigheid beogend – lijstje aan. Misschien hebt u aanvullingen, daar ben ik dan vreselijk in geïnteresseerd. Misschien zegt u van sommige titels hoe kom je erbij, ook dan wil ik graag uw argumenten horen en u hoeft geen kleine kinderen (meer) te hebben om mee te mogen doen. Leef u uit, daar gaan we…

Op één dus de ‘Danse Macabre’ van Camille Saint Saens. Wist u dat er een ‘duivels-akkoord’ inzit, in het voorspel? Vroeger mocht je van de kerk dat akkoord niet spelen (een overmatige kwart, als dat u wat zegt..). Je kunt het heel goed horen.

Dan ’Die Moldau’ van Bedrich Smetana, dat stuk gaat over een rivier die langs allerlei landschappen stroomt en daarbij ook een keer langs een boerenbruiloft, dat kun je heel goed horen en het gaat ook een keer stormen en dan wordt het ook weer rustig…

Dan alle Polowetser dansen uit de opera Prins Igor van Alexandr Borodin. Swingt als een huis, lekkere bak-herrie muziek.
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s De Notenkrakersuite.

Wolfgang Amadeus Mozart, uit Die Zauberflöte, de aria ‘Der Hölle Rache’ (en de aria’s van Vogelman Papageno). Je kunt heel goed horen dat die mevrouw erg boos is… Het nieuwe programma van de AVRO over klassieke muziek ‘De tiende van Tijl’ maakt er goeie sier mee. Best leuk programma trouwens…

Modest Moessorgski: een van de stukken uit ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ gaat over de hut op kippenpoten en die is van Baba Yaga en dat is een heks en dat kun je aan dat stukje heel goed horen.

Alweer Camille Saint Saens ‘Le Carnaval des animaux’. Hiervan is alles leuk, maar zoek naar de orkestversie en niet naar de piano-versie, die is een stuk saaier. Er zit een stukkie in dat de Koekoek heet en dat hoor je (ja echt!) maar ook een stukje over leeuwen; briljante programmamuziek. Er is een bere-leuke versie voor volwassenen die briljant wordt ingeleid door wijlen Sir Peter Ustinov.

In liederen van Franz Schubert hoor je vaak water kabbelen in de begeleiding; ‘Auf dem Wasser zu singen’ bijvoorbeeld en ‘Die Forelle’. En in ‘Gretchen am Spinnrade’ hoor je het spinnenwiel in de linkerhand van de piano. Legendarisch onder pianisten: je krijgt gauw kramp in je linkerhand bij dat nummer.

Nou beste kinderen (u merkt het al: ik heb zelf geen kinderen opgevoed…) dat was het lijstje van tante Marlies, weten jullie meer: laat het me weten en ik schrijf erover. Tenslotte ben ik de beroerdste niet…

In het filmpje de Danse Macabre ‘Tim Burton style’, met onder andere een van mijn favoriete acteurs Johnny Depp. Heel geestig, maar ook een stuk verontrustender dan het Spookslot van de Efteling; dus of u uw kinderen dit filmpje wil laten zien laat ik geheel aan uw beoordeling over…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *