Zomer!

Deze week kan ik kort zijn. Op 23 juni in de klassieke muziek-geschiedenis zijn er weinig enerverende dingen gebeurd. Gelukkig gebeuren die in het heden wel. In De Volkskrant van vandaag een dubbele pagina over het Simón Bolívar Orchestra . Een project waarbij ‘kansarme’ (wat een term trouwens, ik krijg er jeuk van, u ook?) jongeren in Zuid-Amerika en speciaal in Venezuela muziekles kunnen krijgen.

Guido van Oorschot, mijn ideale recensent, vraagt zich af waarom zo’n project zo’n enorm succes heeft. Hij geeft trouwens zelf het antwoord, anders zou hij natuurlijk mijn ideale recensent niet zijn (ik ben het trouwens af en toe ook goed met hem oneens, maar dat maakt het alleen maar leuker). Alle muziek verbindt en verbroedert en de klassieke doet dat nog meer dan de pop, omdat je, wil je je klassieke muziek eigen maken, ervoor moet studeren en oefenen en omdat je dat meestal samen doet. Als je zelfs ouwe rot Placido Domingo weet te ontroeren met het wat rafelig gezongen Hallelujah van Händel, ben je op de goede weg. Wat dondert het dat er hier er daar een noot fout zit, als het enthousiasme maar over komt en dat doet het, zelfs zonder dat het klinkt: ik zat van plezier op mijn stoel te springen aan de ontbijttafel.

En dan is er 3 juli de opera Butterfly op de Parade in Den Bosch. Is nog even onzeker geweest of het ervan zou komen, maar het gaat lukken. Ga erheen als u kunt. Ikzelf breng het niet op om zo lang van tevoren al rond te hangen daar, maar als je van de nood een deugd maakt en wat te eten meeneemt en bereid bent het voorprogramma te trotseren (daar wordt natuurlijk weer gejengeld over bezuinigingen en ‘leuk’ met het publiek gezongen) wordt het vast een hele mooie avond.

In augustus weer de Boulevard in Den Bosch, waar ook dit jaar weer te weinig klassieke muziek zal klinken, maar wel een heleboel goeie andere dingen en komende zondag is in Eindhoven het jaarlijks terugkerende ‘Kamermuziek in het groen’. Ook geweldig.

Oerol, Holland Festival, North Sea Jazz, Salzburger en Bregenzer Festspiele (ooit ga ik er aangekleed en opgedirkt naartoe met mijn lief en ga strak in het pak gestoken een aantal opera’s bekijken en in een lekker hotel en lekker eten… ooit…)

Ik vond nog een filmpje van het Simon Bolivar Orchestra tijdens The Proms van 2007. Geweldig, wat een spirit. Let op de jongen die het basisritme tijdens deze heksenketel onverstoorbaar exact blijft slaan op zijn hoe-heet-zo’n-ding-ook-alweer-ritme-ding.

Hou u haaks deze zomer bij zoveel moois, ondanks alle bezuinigingen en ellende in de wereld.
Laterrrrr!!!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *