Lol met Joetjoep

Zit ik afgelopen week de story op te schrijven van de opera ‘Il Pirata’ van Bellini, word ik overvallen door een gevoel van verveling en deja vu. Dat zijn slechte kriebels voor een stukkies-schrijver. We gaan het dus eens anders doen: in de afgelopen maanden tipte ik u al eens over het ‘mer a boire’ dat er op You tube te vinden is aan opnames uit de klassieke muziekwereld (en ik bedoel voor deze site dan voor de vocale klassieke muziek). Ik zit daar graag te surfen en zie soms meer tijd door mijn vingers glippen dan me lief is in het kijken en zoeken van prachtige filmpjes van ouwe opera, ouwe zangers, gekke optredens en meer van dat soort lol. Ik ga nu af en toe hier eens zo’n filmpje bespreken en het linkje er naartoe opnemen en u zo nog directer wakker maken voor allerlei moois dat er te vinden is. Als u dan het filmpje open klikt en afkijkt komen er daarna zoveel verwante filmpjes langs dat je zo een paar uur verder bent, maar wel lekker onbekommerd kunt genieten en dat gun ik u (en mezelf) natuurlijk.

‘Isdèwè?’vragen ze hier in (delen van) Brabant dan en zo gaan we het doen. Het verhaal van ‘Il Pirata’ houdt u tegoed tot ik er iets leuks over tegenkom op You tube. Het enige wat ik er nu van vond was een slechte opname van een vals-smartelijk kijkende Maria Callas die de grote aria eruit zingt (ook al vals…) bij een concert in Hamburg in 1959. Een concert dat ze nooit had moeten geven. Ik werd er kriegel van en dat hielp ook al niet om een leuk stukkie over ‘Il Pirata’ te schrijven… De ouwe Bellini verdient beter…

U krijgt de komende tijd musical van me, opnames uit opera en operette, zangers en zangeressen die allang niet meer leven, maar nog wel via You tube bij ons zijn en verder van alles wat me opvalt buiten het genre, maar er wel mee te maken heeft. Ik verheug me op de zoektocht (eigenlijk meer dan op het resultaat, maar dat is iets goeds in deze hectische, op resultaat gefocuste tijden geloof ik…)

Laten we maar eens met iets lolligs beginnen, dan komt u er lekker in…
In 2010 vierde men bij The Proms de 80ste verjaardag van Stephen Sondheim met een geweldige concert-avond met de highlights uit zijn musical-composities. Niet de minsten stonden daar op het podium, ik zag Dame Judy Dench, Bryn Terfel, Simon Russell Beale, Jenna Russell, en dat waren ze lang niet allemaal. Ik heb me toch gesmuld… Toen aan het einde van de avond Sondheim zelf nog even acte de présence gaf stonden de tranen me in de ogen. Wat een mupke van een man en wat heeft hij sterke melodieën en teksten geschreven.

In het onderstaande filmpje het kwartetje uit ‘A funny thing happened on the way to the forum’. Merkwaardige titel vind u niet? Komt uit een musical (en gelijknamige film) uit 1962 ‘Everybody ought to have a maid’ heet dit stukje. Ik heb me tranen gelachen met het droogkloterige gevoel voor humor van de Britten. Simon Russell Beale, Daniel Evans, Julian Ovenden en mijn favoriete bariton Bryn Terfel maken er een feestje van. U moet wel even het hele filmpje afkijken, want Terfel komt pas aan het einde en het is merkbaar dat hij niet gewend is zulke stapjes bij zijn optredens te voegen. Maar heerlijk hoe hij met zijn schoenmaat 48 absoluut niet achter blijft bij de rest van de heren. Het ongegeneerde plezier van de vier is een genoegen om naar te kijken. Veel plezier ermee en als u dan (dus) toch aan het surfen slaat bekijk dan meteen de andere filmpjes van die avond. Er zit een prachtig getimede versie van ‘Send in the clowns’ in, door Dame Judy Dench. De eenzame blik in haar ogen gaat recht naar je ziel.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *