Een virtuele muziekavond

Als u vaker in deze contreien verkeert dan kunt u weten dat ik dol ben op lijstjes. Om het carillon in mijn hoofd een beetje onder controle te houden leg ik vaak lijstjes aan: van boodschappen, van dingen die ik nog moet doen, van mensen die ik nog wil bellen, van boeken die ik nog wil lezen van films…. En ik word altijd blij als ik van die lijstjes ook weer dingen kan afstrepen, dan heb ik wat gedáán…

Op mijn dagelijks lijstje staat op werkdagen altijd: kijken naar ‘De Wereld Draait Door’, dat zit er al zo ingebakken dat ik het niet meer op hoef te schrijven. Als de jongens van DWDD met kerst- of zomerreces zijn, raak ik de eerste tijd altijd licht ontregeld. Dan sta ik tegen achten bij de TV in de woonkamer met een gevoel van…. wat kwam ik hier ook al weer doen? DWDD is mijn baken in de woelige wereld van media, politiek en actualiteit. Ik pik er ook nogal eens een onderwerp van op, want ze zijn bij DWDD niet vies van klassieke muziek.

Eén keer in de zoveel tijd schuiven er muzikanten aan tafel die hun favoriete muziekavond mogen indelen. Een hele (virtuele) zaterdagavond hebben ze dan om naar eigen inzicht te vullen en de redactie snort de fragmenten op en laat kleine stukkies van de gekozen films, concerten, docu’s en interviews zien. Altijd leuk, want je bent het roerend eens en dan zie je weer eens iets bekends terug, of je weet er niks van en dan leer je bij.

Toen de jongens van popgroep ‘Racoon’ aan tafel zaten waren ze zo geïnspireerd bezig dat mij ineens te binnen schoot: dit kun je natuurlijk ook doen voor klassieke muziek. Ik heb gezwind een mailtje aan de redactie van DWDD gestuurd en besloot vervolgens mijn eigen avondje te gaan vullen.

Even surfen op YouTube (nou ja, even… ik was de hele zaterdagmiddag zoet. Heerlijk!) leverde onderstaand lijstje op. De rood gekleurde teksten zijn voorzien van hyperlinks, dus als u ze aanklikt komt u bij de (fragmenten) van de betreffende film of concert uit.

Muziekfilm
Don Giovanni met Kiri Te Kanawa en Ruggiero Raimondo
La Boheme met Anna Netrebko en Rolando Villazon
Shine met Geoffrey Rush
– Alle Rodgers and Hammersteins musicals

Documentaires
– Bernstein’s (The making of) West-side story
– Oliver Sacks’ Tales of music and the brain
– Masterclass met sopraan Joyce di Donato

Concerten
– Coming back concert van José Carreras na zijn leukemie
Negende van Beethoven na de val van de muur met Bernstein
Cecilia Bartoli met Jean Yves Tibaudet, concert in Vicenza
Barbara Streisand in Londen (1994)

Losse optredens
– Rolando Villazon (alweer…) met de aria (en dan vooral de reprise) Una Furtiva Lagrima uit L’Elisir d’Amore)
Bryn Terfel met zijn duivelsaria

Interviews
– Renata Scotto over het sterven van Mimi in ‘La Boheme’
– Rolando Villazon, What makes a great tenor?

Bij voorbaat mijn excuses voor de vervelende reclames die ik wel mee moet kopiëren in de linkjes. Voor een keertje is zo’n reclame niet erg, maar zit maar eens een hele middag filmpjes op te zoeken, je wordt er ibbel van…

Het lijstje is volstrekt willekeurig. Ik zou pagina’s kunnen vullen, maar als u een en ander opzoekt komt u heel veel ander moois tegen…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *