Jesi en Pergola in één naam: Pergolesi

Allereerst een goed 2014 gewenst. Dat het brengen mag wat uzelf er het meeste van wil hebben en los daarvan: gezondheid en muziek, voor mij twee voorwaarden voor geluk en ik denk voor meer mensen.

Bent u ook zo blij dat de feestdagen achter de rug zijn? Ikke wel: lekker de orde van de dag en een opgaande lijn naar de lente, in plaats van de neergaande aan het einde van het jaar. Vanaf nu worden de dagen weer langer…

Vandaag in 1710 werd Giovanni Battista Pergolesi geboren, u weet wel: het meest bekend vanwege zijn Stabat Mater, maar ook violist en organist.
Hij werd maar zesentwintig, stierf voortijdig aan tuberculose. Ik was ooit in het theatertje dat naar hem vernoemd is in Jesi, een snoepie met een prachtig gobelin achterdoek op het toneel en een beeldschone akoestiek. Zijn naam schijnt trouwens een samentrekking te zijn van de stadjes Pergola en Jesi (grappig!).

Pergolesi studeerde in Jesi muziek bij Francesco Santini voordat hij in 1725 naar Napels trok om daar onder andere bij Gaetano Greco te studeren. Hij werkte vooral aan de Napolitaanse hoven.

Hij was een van de belangrijkste vroege componisten van opera buffa (komische opera). Zijn opera seria ‘Il prigioner superbo’ (kent u misschien niet!) bevatte de populaire buffa-tweeakter-intermezzo, ‘La Serva Padrona’ (kent u waarschijnlijk wel!).

Grappig detail:
Toen het stuk in 1752 werd opgevoerd in Parijs, vormde het de aanleiding voor de zogenaamde querelle des bouffons (ruzie van de komieken) tussen aanhangers van de serieuze Franse opera van componisten als Lully en Rameau en aanhangers van nieuwe Italiaanse komische opera.

Zoals ik al schreef: Pergolesi is waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn Stabat Mater.
Het werk was meteen populair en bleef dat ook tot in onze dagen. Hij schreef het in opdracht voor de Confraternità dei Cavalieri di San Luigi di Palazzo. Het is tevens zijn zwanenzang. Toen hij eraan begon was zijn ziekte in het laatste stadium. Misschien is het daarom wel zo’n prachtig stuk geworden, werkelijk ieder deel is ‘raak’!

In het filmpje een wat langzame opname van het begin met Philippe Jaroussky en Julia Lezhneva. Prachtig…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *