Over mij

Ik ben Marlies Geurts, geboren in Eindhoven in 1959. Ik ben in 2004 getrouwd met Jan de Vries. We wonen in Den Bosch.

Eigenlijk speelt muziek, en dan vooral vocale, al mijn hele leven een grote rol. Mijn vader had een goeie bariton en zong tot op zeer hoge leeftijd fanatiek in kerkkoren, vooral Gregoriaanse muziek. Ik kreeg via de kerk, de liefde voor muziek bijna met de paplepel binnen.

Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat er overbleef waren leuke semi-professionele producties, goeie concerten (trouwens ook een paar slechte . . .), levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten aandrang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen.

Toen ik eind 2000 de kans kreeg bij een afdeling klassieke muziek van een van de publieke omroepen te gaan werken, zag ik daarin de vervulling van de wens om toch nog een soort carrière in de klassieke muziek te maken, hoe bescheiden ook. Binnengekomen als administratieve kracht werd het een hartenwens die zich bijna ontwikkelde tot een obsessie: presentator worden van klassieke muziek op de radio. Het mocht niet zo zijn en afstand doen van die hartenwens deed meer pijn dan ik verwacht had… ik wist het nou toch al, hoe moeilijk het kon zijn om een wezenlijke carrière te maken in de klassieke muziek???

Ik voelde me een tijd lang onbegrepen, onheus bejegend en geknakt. Maar één ding bleef: de aandrang om mensen deelgenoot te maken van. Want neemt u van mij aan, ik kan het weten: klassieke muziek is niet elitair, niet moeilijk, niet gereserveerd voor een bepaalde bevolkingsgroep, of voor alleen gestudeerden. Zij is er ter vervulling van de leemtes in ons leven, als troost voor degenen die afscheid moeten nemen van geliefden die ze afgeven aan leven of dood, als kameraad bij grote vreugde en bij kwade zaken, als hulp bij het vervullen van zware taken, lichamelijk of geestelijk. Zij is er voor iedereen die haar wil toelaten. En binnen die klassieke muziek: zang is zo oud als de mensheid en met zang is het allemaal begonnen, daarom zal ik een hartstochtelijk voorvechter blijven van meer klassieke zang in alle media.

En toen kon het ineens: mijn eigen programma maken op internet. Wél vertellen, wél laten horen, wél samenstellen. Lang leve internet.

Ik hoop dat ik een stukje van mijn vreugde over de klassieke muziek aan u kan overbrengen. U mag reageren, ik zal alle genuanceerde reacties netjes behandelen. U mag het met me oneens zijn: ik kruis graag de degens en twist graag over smaak, vooral als dat met humor en open vizier kan. Ik ben benieuwd naar u en hoop dat u dat naar mijn muziek en verhalen bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *